Proces výroby

Proces výroby čokolády začíná již na kakaových plantážích. Kakaové boby, ktere používáme v láskám dovážíme z plantáží Tarapoto a San Martin v Peru. Hlavní sklizeň kakaových plodů probíhá na jaře a podzim. Pro zajištění kvality a předcházení poškození bobová, sběr provádějte výhradně ručně. Z vyzrálých kakaových Strukov se výběrem kakaové boby, které se následně na plantážích fermentuj a sušíme. Fermentace (kvašením) je velmi důležitou Součásti celého procesu, trvá většinou 5-6 dní. Už zde se začíná tvořit chuťový profil našich čokolád. Kakaové boby se po vysušení balí do jutových pytlů a SÚ připravené na export. Naše kakaové boby SÚ v kvalitě Fino de aroma, odrůda Trinitario a Criollo.

Kvalita bobovou Fino de Aromata je udělován Světovou kakaovou organizacím. Z celosvětové produkce kakaových Bobovi Nesim toto označení len 6 -7%. Boby SÚ pěstované malými lokálními farmáři, Ktory dbají na špičkovou kvalitu kakaovníků. Vyznačují se světlejšími Barvy, maji plnu, intenzivní chuť s tóny květin a tropického ovoce

.

Kakaové máslo, které je velmi důležitou ingrediencí každé naší čokolády, je naturální a nedeodorizované, dovážíme ho z Venezuely. Všechny naše čokolády jsou vhodné pro lidi s intolerancí na laktózu. Klasické sušené mléko nahrazujeme bezlaktózovou mlékem nebo mléko nepoužíváme vůbec a nahrazujeme ho rýžovým sirupem, kokosovým mlékem a tapiokou. Většina našich čokolád je vhodná i pro vegany. Sójový lecitin nahrazujeme lecitinem slunečnicovým, v některých čokoládách lecitin nepoužíváme vůbec. Čokolády sladíme Yacon, finským březovým cukrem - xylitolem a erythritolom, díky čemuž jsou zdravějšími verzemi kvalitních plantážním čokolád.

Pro výrobu používáme jen ty nejkvalitnější kakaové boby, které nejprve protřídit a jemně osmahneme. Opražené boby odšupkujeme a rozdrtíme ve speciálním stroji, tímto procesem vzniknou tzv. Kakaové Nibs, které jsou již připraveny na výrobu čokolády.

Nibs v požadovaném poměru spolu s ostatními ingrediencemi dáme do melanžérech, kde z této směsi po několika hodinách zpracovávání vznikne dokonale jemná čokoláda.

Jakmile je čokoláda hotová, putuje do temperovacího stroje, kde se musí ohřát a následně zchladit na tzv. Vylévací teplotu.

Posledními kroky procesu výroby jsou vylévání, chlazení a balení čokolád.

Čokolády balíme ručně do recyklovatelných obalů.

Přírodní sladidla, které používáme v našich čokoládách a jejich vlastnosti.

Jakon je jihoamerická plodina. Znali a pěstovali ji už Inkové pro její podzemní části, které jsou přirozeně sladké.

Zdravotní benefity Yacout:

nezvyšuje hladinu cukru v krvi
má vysoký obsah inulinu a fruktooligosacharidů
má prebiotické účinky - slouží jako výživa zdravým střevním bakteriím
vhodný je i pro diabetiky - má velmi nízký glykemický index (GI 1),
Xylitol nebo také březový cukr je již na Slovensku známější, má nízký glykemický index (GI 7) a o 40% nižší kalorickou hodnotu jako bílý cukr.

Benefity xylitolu pro lidský organismus:

zabraňuje tvorbě zubního kazu
podporuje trávení
vhodný je při redukčních dietách
Erythritol je přírodní sladidlo, které neobsahuje žádné kalorie jeho glykemický index je 0 (GI 0). Díky této vlastnosti je výbornou náhradou bílého cukru pro diabetiky. Vyrábí se přirozenou fermentací glukózy.

Při konzumaci produktů obsahující Xylitol a erythritol nevzniká plak, což pomáhá předcházet vzniku zubního kazu.

Nejnovějším přírůstkem v naší čokoládové rodině je Bílá vegan čokoláda s Moringa a lískovými ořechy.

Moringa je jedna z nejvýživnějších rostlin, které byly kdy objeveny. Často se proto označuje jako superpotravina. Strom Moringa, jehož původ je v Himalájích se pěstuje na obrovských plantážích v Jižní Americe. Nejcennější částí jsou malé zelené lístky, které lze vzezřením i barvou přirovnat k oblíbenému Matcha čaje.

Obsahuje vysoké hodnoty minerálů a vitamínů:

15x více draslíku než banán
25x více železa než špenát
17x více vápníku než mléko
7x více vitamínu C než pomeranč
Nejdůležitější složky moringy a jejich pozitivní účinek na lidský organismus:

esenciální aminokyseliny: chrání před volnými radikály
vitamín C: posiluje imunitní systém
vápník: nezbytný pro zdravé kosti a zuby
draslík: zajišťuje správnou funkci nervů a svalů
železo: pomáhá při zásobování buněk kyslíkem

NATUR CHOCOLATE s.r.o.
Dubíková 4
949 01 Nitra
Slovenská republika
IČO: 53213548
DIČ: 2121312336
Další informace
    Textové stránky
    Čeština
    cz
    Slovak
    sk